Hankalan koulupiiri

Keväällä 1990 päästiin ensimmäisen kerran kesän 1944 jälkeen käymään laillisesti kotona Revonsaaressa ja Haltian‑ ja Villinsaaressa. Tämä ehkä aiheutti osaltaan sen, että alettiin kaivata Hankalan koulupiirin yhteisiä tilaisuuksia. Monien tuumauksien jälkeen ryhdyttiin toimeen. Piikkiön Osuuspankin kerhohuoneeseen kokoontui 25.9.1991 pieni ryhmä: Maire Uotila, Pauli Pyökäri, Eino Pyökäri, Paavo Skyttä ja Osmo Ahokas, keskustelemaan koulupiirin yhteisen tilaisuuden järjestämisestä. Päätettiin panna toimeen koulupiirin pikkujoulu ja laadittiin lokakuun Johannekselaiseen sitä koskeva ilmoitus.

Niin sitten pyhäinpäivänä 2.11.91 täyttyi Piikkiön Kehityksen kerhotalo entisistä Hankalan kansakoululaisista ja heidän jälkeläisistään. Iloinen puheensorina vallitsi ja kysymyksiä sateli "Tunnet sie viel minnuu?", "Kuka sie oot' ja mis sie nyt asut ?" Yli 60 henkilöä oli paikalla.

Tilaisuuden tärkein ohjelmanumero oli seurustelu kahvinjuonnin merkeissä. Välillä kuultiin Armas Janssonin ja Pauli Pyökärin soittamana Paulin säveltämä ja sanoittama laulu "Paluu Revonsaareen". Koulupiiriläisten vuosittaiset yhdessäolot todettiin yksimielisesti tarpeellisiksi. Sitä varten perustettiin asioita hoitamaan toimikunta, johon valittiin Haltialta Pentti ja Sirkka Haltia. Villiltä Eero ja Laila Haltia, Pyökäriltä Eino Pyökäri ja Paavo Skyttä sekä Hankalasta Maire Uotila ja Osmo Ahokas. Toimikunnan tehtäväksi tuli yhteistilaisuuksien järjestäminen ja kotisaarten matkojen suunnittelu.

Toimikunta kokoontui vuoden lopussa miettimään pitäjäseuran järjestämien kotiseutumatkojen johtajana toimineen Eero Skytän kanssa kevään 1992 matkoja, jotka sitten toteutettiinkin ehdotettuina aikoina. Seuraavissa kokouksissa keskusteltiin pikkujoulun järjestämisestä. Se päätettiin pitää tällä kertaa Littoisten monitoimitalolla sunnuntaina marraskuun 1. päivänä. Pikkujouluun saapui jälleen runsaasti juhlijoita, lähes sata henkilöä oli paikalla. Tilaisuutta juhlisti salissa oleva Suomen lippu, joka oli kokenut kaksi evakkomatkaa. Sen sanoma. jonka oli kirjoittanut lipun omistaja Hugo Pyökäri, kuului näin: "Arvoisa juhlayleisö! On suuri ilo vuosikymmenien Jälkeen tulla tervehtimään teitä rakkaan synnyinseudun koululaiset, teidän perheenne Ja Jälkeläiset.

Osmo Ahokas