Pukuperinteitä Karjalasta;

 Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen

 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen

päätös tuesta kehittämishankkeeseen: 17.3.2016

Hankenumero:                                                        17106

Toteutusaika:                              1.12.2015 - 30.9.2017,

                                     jatkoaika vuoden 2017 loppuun.

Kuvaus:

Hankkeessa valmistetaan tutkittuun perinnetietoon perustuvat Johanneksen naisen kaksi mallipukukokonaisuutta. Pukuvalmistus toteutuu Kansallispukukeskuksen ohjauksessa ja valvonnassa. Valmistamisprosessia seuraten järjestetään hankealueella perinnetietous- ja käsityökursseja yhdessä pukuja valmistavan työryhmän kanssa. Hanke tuottaa lisäksi Johanneksen naisen kansallispuvun eri kokoihin sovitetut kaavat ja teko-ohjeet sekä paikallista osaamista perinteisistä käsityötaidoista ja materiaalien käsittelystä kuin myös mahdollisuuden hankkia valmis kansallispuku.

(lisätty 5.5.2016/mh, päiv. 27.7.2017/mh)

 


 

 

Ajankohtaista

Tulossa 5.8.2017: Puvun julkistamistilaisuus Johannesjuhlien päiväjuhlassa Paimiossa (Vistan koulu, Vistantie 31).

 

Kansallispukutoimikunta tiedottaa:

 

Suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivä 5.8. on myös Johanneksen naisen uuden kansallispuvun syntymäpäivä! Paimion Johannesjuhlilla, klo 14 alkavassa päiväjuhlassa julkistetaan runsaan kahden vuoden tiiviin työn tuloksena tämä uusi puku. Puvun esittelee kansallispukukonsultti Taina Kangas, joka Suomen kansallispukukeskuksen edustajana tuntee hankkeen vaiheet alusta alkaen. Puku on savakkotyyppinen ja se perustuu Kansallismuseon kokoelmissa olevaan museaaliseen aineistoon. Pukumme asiantuntija, tutkija Leena Holst teki esikuvien mukaan kokonaissuunnitelman, josta naisen pukuun valittiin paita, liivi, kaksi hame- ja esiliinavaihtoehtoa sekä sarka- ja silkkiröijy. Kaiken kruununa aikuisella naisella on päässään silkkilangasta virkattu helmikoristeinen helttuhattu eli natsi, tytöillä silkkiset nauhat. Jalkineet ovat mustat, sukat sileää neuletta, värivaihtoehtoja peräti kolme.

 

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

(Pääsylippu 20 €, sis. ruoka- ja kahvitarjoilun)

 

 

28.6.2017: Kansallispukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Keskusteltiin puvun välittäjäsopimuksesta. Hankkeelle on myönnetty jatkoaikaa 2017 loppuun, johon mennessä sopimus on saatava valmiiksi.

Puvun julkistaminen ja esittely 5.8. Johannesjuhlilla Paimiossa. "Kenraaliharjoitus" on 2.8., työryhmästä läsnä Taina Kangas ja Minna Koskinen. Pohdittiin hanke-esittelyn sisältöä.

Neljäs koulutus-/aktivointitilaisuus tulee toteutumaan 21.10.2017 (paikka tarkentuu myöhemmin). Kouluttajana Taina Kangas ja aiheena puvun yksityiskohdat, puvun pukeminen ja käyttö. (27.7.2017/mh)

 

6.6.2017: Kansallispukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Pukutyöryhmän edustajien (Kangas, Koskinen ja Vainio) lisäksi Sirpa Saaristo ja Hannele Kajander Johannes-Seurasta ovat käyneet Orimattilan pukuvarastolla 23.5. Tarkistettiin vielä eräitä yksityiskohtia alkuperäisistä vaatekappaleista. Hanketoteutukseen sisältyy puvun saatavuuden varmistaminen. Kansallispukuihin erikoistuneita palveluntuottajia ei Suomesta löydy kovin monia. Asiasta on keskusteltu alustavasti yhden mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa.

Puvun julkistaminen tapahtuu Johannesjuhlilla Paimiossa 5.8. Ainakin kansallispukukonsultti Taina Kangas on läsnä esittelemässä puvun. Vielä on avoinna, pääseekö pukusuunnitelman laatija Leena Holst tilaisuuteen.

Koulutus-aktivointitilaisuuteen 20.5. osallistui 14, joista suurin osa on osallistunut myös kahteen aikaisempaa tilaisuuteen. On toivottu vielä yhtä koulutuspäivää, joka voisi olla 21.10.2017, jos hanke saa jatkoaikaa. (27.7.2017/mh)

 

20.5.2017: Kolmas koulutus-/aktivointitilaisuus Koriston tallilla Kaarina-Seuran tiloissa Kaarinassa klo 10-17, ks. Koulutus. (3.5.2017/mh, päiv. 6.5./mh)

 

2.5.2017: Kansallispukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Pukuhanketta esitelty Käsityöpiknik-risteilyllä  (Viking Line) ja koordinaattori on osallistunut Elävä kulttuuriperintö Varsinais-Suomessa -seminaariin. Käsityötaidot ovat osa aineettoman / elävän kulttuuriperinnön vaalimista.

Toukokuun lopulla on edessä käynti Orimattilan pukuvarastolla. Tarkistetaan helttuhatun yksityiskohtia ja puvun osien ompelua. Sirpa Saaristo ja Hannele Kajander edustavat toimikuntaa.

Sovittiin 20.5. pidettävän aktivointi-/koulutustilaisuuden työnjaosta. (3.5.2017/mh, päiv. 31.5./mh)

 

27.3.2017: Kansallispukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Hanketilanne: Kansallispukuraadin kokouksessa on päätetty, että mallipuku esitellään 5.8.2017 Paimiossa pidettävillä Johannesjuhlilla.

Kolmas koulutus-/aktivointitilaisuus on 20.5. Koriston tallilla Kaarinassa. Aiheina ovat käsinkudotut hame- ja esiliinakankaat, pirtanuhan kutominen (Soja Murto-Hartikainen).sekä liivin ja silkkiröijyn ompelu ja materiaalien käsittely, ks. Koulutus.

(3.5.2017/mh)

 

14.2.2017: Kansallispukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Käynti Orimattilassa 9.2. Marjo Vainion tekemän päähineen mallikappaleen sovitus ja asemointi sekä materiaalien tarkistus. Asemoinissa apuna yksityisten hallussa ja seuran arkistossa olevat valokuvat. Silkki- ja sarkaröijyjen valmistuksen tarkistukset, yksityiskohtien hionta. Liivin ja röijyjen kiinnittimet ja muut yksityiskohdat, samoin paita. Hameeseen ja esiliinaan tarvittava kangasmäärä, poimutuksen sijoittuminen sekä esiliinan solmimisnauhat (pirtanauha).

Koulutus-/aktivointipäivä pidettiin Turussa 4.2. Opeteltiin helttuhatun virkkaamista ja paidan ompeleita ja poimutuksia.

Viimeinen koulutuspäivä sijoittuu toukokuun loppupuolelle.

Liisa Katajaisen kirjoitus koulutuspäivästä ja Hannele Kajanderin Orimattilassakäynnistä julkaistaan maaliskuussa ilmestyvässä Johannekselaisessa. Kanerva Frantin artikkeli koulutus-/aktivointipäivästä kuvineen oli 9.2. ilmestyneessä Karjala-lehdessä.

(1.4.2017/mh)

 

17.1.2017: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. 4.2. Koulutukseen ilmoittautuneita 14. Paikka Läänin Kuljetuksen tiloissa Turussa. Tarvikkeet kouluttajilta, perusompeluvälineet omat. Keitto- ja kahvitarjoilu. 9.2. Orimattilaan lähtevät Sirpa Saaristo ja Hannele Kajander, mukana kuvakooste helttuhattupäisistä esiäideistä.

(4.3.2017/mh)

 

12.12.2016: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Orimattilan varastolla käynti (pukusovitus?) tammi-helmikuussa 2017. Ainakin A-puvun tulisi olla valmis Johannesjuhliin 2017 (elokuun alku?) mennessä.

Seuraava koulutus lauantaina 4.2.2017 klo 10-17. Paikka ei vielä selvillä. Aiheina helttuhattu ja paidan ompleu, kouluttajat Marjo Vainio ja Minna Koskinen. Tilaisuus maksuton, ruokatarjoilu. (ks. Koulutus)

(26.1.2017/mh)

 

7.11.2016: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Puvun valmistus etenee, silkkiröijyn materiaali on tullut. Oli tilattava koko pakka. Hankkeeseen käytetään kahden puvun vaatima määrä, ylijäävä osa jää seuran kontolle ja myytäväksi röijyä tekeville. Helttuhatun tekijä on vaihtunut. Minna Koskisen sijaan sen tekee Marjo Vainio.

Toinen koulutuspäivä on siirtynyt yhteensopimattomuuksien vuoksi alkuvuoteen 2017. Hankevetäjä sopii koulutuspäivän Marjo Vainion ja Minna Koskisen kanssa joulukuun alkuun mennessä, jotta tieto saadaan joulukuun Johannekselaiseen. (15.12.2016/mh)

 

28.9.2016: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Katsottiin videonauhoitus Orimattilan pukusovitustilaisuudesta ja saatiin lisätietoa pukuvalmistukseen liittyvistä yksityiskohdista, kuten helttuhatun virkkaus ja röijyn kiinnitys. Tälle syksylle ajateltu koulutuspäivä siirretään monien yhteensattumien vuoksi tammikuuhun 2017. Aiheina ovat helttuhattu ja paidan valmistus. (ks. myös Hanketoteutus /Pirjo Ruohon artikkeli)

 

5.9.2016: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Seuraava pukusovitus Orimattilassa 15.9. Asiantuntijoiden lisäksi tilaisuuteen osallistuvat pukutoimikunnan jäsenet Liisa Katajainen ja Pirjo Ruoho sekä hankekoordinaattori Sirpa Saaristo. Pukusovitusta tallennetaan seuran videokameralla. Orimattilassa neuvotellaan seuraavan koulutuspäivän ajankohdasta ja sisällöstä. Alustavasti keskusteltu syksystä 2016.

 

3.8.2016: Pukutoimikunnan kokous Johannes-Seuran toimistolla. Hanke oli esillä Johannesjuhlilla näkyvästi. Juhlille osallistui kolmisensataa henkilöä, jotka pääjuhlassa täyttivät lukion juhlasalin viimeistä paikkaa myöten. Hankekoordinaattori Sirpa Saariston hanke-esittelyn keskeytti kansanmies Pask'ojan Eeverttiä esittänyt Pekka Saaristo keskeytti "tyhmillä" kysymyksillään. Lukion aulaan pystytettyyn näyttelyyn kävi moni tutustumassa ja hakemassa lisätietoa.

Syyskaudella on edessä käynti Orimattilan pukuvarastolla ja sovituskokeilut. Myöhemmin on tiedossa koulutuspäivä, jonka aihe selviää Orimattilassa käynin jälkeen.

 

30.7.2016: Pukuhankkeen esittely Johannesjuhlilla. Kaarinan lukion aulassa on kuvanäyttely ja tiedotuspiste klo 11 alkaen, päiväjuhlan (alkaa klo 14.30) ohjelmassa draamallinen esitys pukuhankkeesta Historian palasista kansallispuvuksi, käsikirjoitus: Pekka Saaristo

  11.6.2016: Ensimmäinen koulutustilaisuus Paimiossa, ks. Koulutus

  29.4.2016: Puvun osien ensimmäiset koekappaleet esillä Orimattilassa, ks. Puvun valmistus / Pirjo Ruohon artikkeli

 • Palaa alkuun


 

 

 

 

Hanketoteutus / Puvun valmistus

 

Pirjo Amper 9.7.2017:

Totta se on! Viisi vuotta sitten (v. 2012) Suomen kansallispukukeskukselle tekemämme Johanneksen kansallispukujen tarkistuspyyntö johti siihen, että nyt, itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuotena johannekselaisilla on kaksi erityyppistä naisen kansallispukua. Tämä uusi puku on savakkomallinen, kuten 1950-luvulla nykyisen puvun vaihtoehtona esitelty, sille äänestyksessä hävinnyt naisen puku. Vanhalle puvulle ei enää tahdo löytyä tekijöitä, mutta jos sellainen löytyy, mikään ei estä hankkimasta sitä itselleen. Johannes-Seuran velvollisuus on tuoda uuden puvun kaavat valmistusohjeineen kaikkien saataville ja osoittaa sille valmistaja, jolta voi ostaa valmiin pukukokonaisuuden.

 

Miehille suunniteltu komeaakin komeampi savakkopuku joutuu toistaiseksi odottamaan, kunnes löydämme sille riittävän rahoituksen.

 

Ei ole hienompaa päivää Johanneksen naisen uuden kansallispuvun julkistamiselle kuin suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivä 5.8. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena 2017, jolloin Suomessa toteutetaan Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelmaa Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta!

(lisätty 27.7.2017/mh)

 

 

 

Liisa Katajainen 23.5.2017: 

Koulutusta Johanneksen naisen kansallispuvun valmistajille

Kolmanteen koulutustilaisuuteen Koriston tallilla 20. toukokuuta osallistui 16 henkilöä. Kouluttajina olivat tällä kertaa Soja Murto-Hartikainen ja Minna Koskinen. Opiskelun kohteena kansallispuvusta olivat hame, esiliina, liivi, sarkaröijy, silkkiröijy ja pirtanauha. Projektin vetäjä Sirpa Saaristo avasi päivän toivottamalla osanottajat tervetulleiksi. Alkukahvin aikana suoritettiin esittelykierros. Vuoden käsityöläiseksi valittu Soja Murto-Hartikaiselle ojennettiin kukkaset onnittelujen kera.

Hame- ja esiliinakankaan kudonta

Soja aloitti koulutuksen esittelemällä hame- ja esiliinakankaiden kudontaa kotivideon avulla. Hamekangas on raidallinen ja siinä on puuvillaloimi. Vyötärökaitale on pellavakangasta. Tarkkuutta vaatii lankojen laskenta raidoissa, ja kuitenkin raidat saavat olla ”eläväisiä”. Kuulimme erilaisista kudontaan liittyvistä nikseistä, esimerkiksi sen, että kangas pitää kutistaa ennen ompelua. Mallitilkut kiersivät kaikkien käsissä. Kudontaohje tulee paperisena kaikkien saataville.

Esiliinakankaan loimet ja kuteet ovat puuvillaa. Kangasta pitää kostuttaa kutomisen aikana pitämällä kostutinta kangaspuitten alla. Esiliinassa on kaksi erilaista raitaryhmää. Lankojen paksuus vaihtelee tuoden elävyyttä kankaaseen. Helmaan tulee hulpioreuna, ja kangas kutistetaan ennen ompelua. Kosteana se rullataan ja viedään saunaan kuivumaan.

Esiliinan sidontanauha on pirtanauhaa. Siihen tarvitaan nauhapirta ja kudontakäpy. Luennoitsijan mukaan nauha on ”mitättömän näköinen”. Loimilangat ovat pellavaa ja villaa vuorotellen, ja keskellä kulkee sininen lanka. Osallistujat kokeilivat pirtanauhan tekoa opastuksen mukaan. Nauha saa olla tekijänsä näköinen. Siinä ei ole kyse milleistä, kunhan työ vain sujuu.

Hameen, sarkaröijyn, silkkiröijyn ja liivin ompelua

Ruokatauon jälkeen päivä jatkui Minna Koskisen opastuksella. Hän kertoi yksityiskohtia hameen valmistamisesta. Hameen mitta sopeutetaan kantajansa mukaan. Helma käännetään pellavaisella kaitaleella. Hameen vyötäröllä on muotolaskokset. Edessä on sileä osuus, ja laskokset jatkuvat takapainotteisina. Vasemmalle tulee etuhalkio. Vyötärönauha on kapeaa pellavaa.   Lähes valmiit hameet raidallisina ja mustina olivat nähtävänä.

Sarkaröijyn materiaali on paksua, vanutettua, vaaleaa sarkaa. Se on vuoriton ja  alalantiolle asti ulottuva. Kiinnittimiä ei nyt ole, mutta on kuitenkin kaavailtu nyörikiinnitystä. Röijyn takana ovat korkeat ja runsaat körtit. Hihat muodostuvat kahdesta kappaleesta, ja hihansuissa on halkiot. Silkkiröijyn materiaalina on ruskea silkkipalttina. Sen hihat ovat runsaat ja laskostetut myötälaskoksin. Hiha kapenee rannetta kohti. Röijyssä on vuori ja hakaskiinnitys. Hihan yläosaa kiertää tere. Saumat on ommeltu koneella, koska liukkaan silkin ompelu käsin saattaa olla hankalaa.

Liivin valmistus

Liivi olikin meille jo ennestään tuttu. Sen materiaalina on vadelmanpunainen, villatoimikas kamlotti. Pääntie on soikea ja takana ovat näyttävät, runsaat körtit. Liivi on puolipitkä ja vuori puuvillaa. Takana keskellä on lenkki. Sen tarkoituksesta ei olla ihan varmoja. Liivin sisäpuolella takakappaleen alueella kulkee solmimisnauha.  Minnan opastuksella harjoiteltiin ompelua ja tutkittiin kangasnäytteitä ja puolivalmiita puvun osia.

Koulutuspäivä oli pitkä mutta antoisa. Halukkaat saivat vielä ostaa lankoja, pirtanauhan loimia ja neuloja omaan tarpeeseensa. Koriston talli koulutuspaikkana oli historiallinen, aikanaan Koriston kartanoon kuulunut rakennus. Talli on osittain rakennettu 1700-luvulla. Siellä toimii nykyisin Kaarina-Seura.

Kiitos kouluttajille ja osallistujille! Johanneksen naisen tarkistettu kansallispuku esitellään Johannesjuhlilla Paimiossa 5. elokuuta 2017.

(lisätty 31.5.2017/mh)

 

 

 

Hannele Kajander 13.2.2017:

Kansallispukumme valmistuu Orimattilassa

Kirpeänä pakkasaamuna 8. helmikuuta suuntasimme matkamme kansallispukuprojektin vetäjän Sirpa Saariston kanssa Kansallismuseon varastolle Orimattilaan. Puolilta päivin saavuimme perille, ja siellä olivat myös kansallispukukeskuksesta kansallispukukonsultti Taina Kangas ja Marja-Liisa Väisänen, tutkija Leena Holst, Johanneksen kansallispuvun valmistaja Minna Koskinen, helttuhatun tekijä Marjo Vainio sekä hame- ja esiliinakankaan kutoja Soja Murto-Hartikainen. Esille oli otettu myös museossa olevat Johanneksen ja Viipurin alueen vaate-esikuvat, joihin tuleva pukumme perustuu.

Ensimmäisenä käsittelyyn otettiin helttuhattu. Katsoimme ensin tietokoneelta vanhoja kuvia, jotka Marjatta Haltia oli kerännyt helttuhattuisista naisista. Niissä kaikissa näimme, että hattu oli puettu melko taakse, heltut ulottuivat lähes kaikissa olkapäille. Valitettavasti meillä ei ollut yhtään vanhaa kuvaa, joka olisi otettu sivusuunnasta. Myöskään Pirjo Ruohon löytämä ohje ”puetaan niin, että hatun etureuna tulee kahden kolmen sormen leveyden verran pois otsalta” ei näissä kuvissa toteutunut. Hattu puettiin sitten päähäni tukka pienellä ”nupulla” hatun sisällä ja hattuneuloilla kiinni. Edestä katsoen hatun etureuna ja sen koriste hieman näkyivät ja heltut ulottuivat olkapäille. Hattu on virkattu silkkilangasta, mutta nyt siinä olevat silkkiset heltut tuntuivat asiantuntijoiden mukaan liian kevyiltä ja tulisivat liian kalliiksi. Joten helttuihin päädyttiin vielä kokeilemaan erilaista lankaa. Hatun helmikoristelut olivat kauniit ja esikuvan mukaiset, joten ne kelpasivat asiantuntijoille. Toiveemme oli, että hatusta olisi tullut hieman suurempi, mutta asiantuntijoiden mukaan mallihatun tulee olla esikuvan mukainen kooltaan. Takareunan voi tehdä loivempana kuin museohatussa, jolloin sen istuvuus päässä paranee.

Seuraavaksi käsiteltiin silkkiröijyä. Asiantuntijat hyväksyivät vuoriksi pellavakankaan ja keskustelivat pitkään tukikankaasta ja ompelulangan väristä. Myös punainen kamlotista ommeltu liivi oli jo koottu ja taakse tulevat körtit näyttivät upeilta. Sovittiin, että niitä ei ommella kiinni, vaan ne saavat näyttää runsailta. Liivin kiinnitykseksi tulee nauha, joka kulkee liivin sisäpuolella. Pitkään tutkittiin myös pellavaista paitaa, sen pystykauluksen korkeutta sekä mietittiin hihojen rypytystä, niiden pituutta ja mansettiin tulevaa nappikiinnitystä.

Sen jälkeen ihailtiin Soja Murto-Hartikaisen kutomaa vaaleaa puna-siniraidallista hamekangasta. Sovittiin, että siitä käytetään kolme metriä hameeseen. Laskoksia tulee eteen mutta varsinkin taakse tuomaan runsautta. Vielä oli vaalea punaraitainen esiliina, jonka mukainen kangaspala oli myös kudottu. Esiliinaan tulee runsautta eteen laskosten myötä. Solmimisnauhoina oli kapeat valko-siniset pirtanauhat.

Lopuksi vaatteita sovitettiin Marjo Vainion päälle. Sovitettavana hameena oli musta kamlottikankainen hame, joka oli ollut jo viime kerralla käsittelyssä. Paidassa oli kauniit runsaat hihat ja soma pystykaulus, jonka etureunoissa on hammasrivireikäompeleet. Punainen liivi sopi näiden kanssa hyvin, ja takaa katsoen hameen ja liivin körttien runsaus näyttivät hienolta. Tähän sovitettiin vielä silkkiröijy, joka mahtui yllättävän hyvin liivin päälle, ja röijyssä olevat körtit menivät liivin körttien kanssa hyvin yhteen.

Sarkaröijyä ei vielä ollut aloitettu, mutta sekin toivon mukaan valmistuu ajallaan. Jalkoihin käyvät punaiset, mustat tai valkoiset sukat. Jalkineiksi on sovittu mustat avokkaat tai nauhakengät.

(lisätty 4.3.2017/mh)

 

 

 

Liisa Katajainen 12.2.2017:

Johanneksen naisen kansallispukuhankkeen toinen koulutuspäivä

Koulutuspäivän 4.2.2017 aluksi projektin vetäjä Sirpa Saaristo toivotti osallistujat tervetulleiksi ja esitteli kouluttajat Marjo Vainion ja Minna Koskisen. Kahvinjuonnin lomassa esittäytyivät toimikunnan jäsenet ja kaikki muut osallistujat. Osallistujien joukossa oli käsityön opettajia, tekstiiliartesaani kudontapuolelta, kansallispuvun tekijöitä ja muita vaatetusalan koulutusta saaneita henkilöitä. Kaikki olivat kiinnostuneita opiskelun kohteina olevasta savakkopuvun helttuhatusta ja paidasta, joissa esikuvina ovat Viipurin ja Johanneksen pitäjissä käytetyt vaatekappaleet.

Helttuhatun virkkaaminen ja käyttö

Helttuhattu, helttihattu, hapsuhattu ja natsi ovat tämän mustasta silkkilangasta tehdyn vaimoihmisen päähineen nimiä. Sanan natsi alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Päälaki on kauniisti koristeltu erivärisillä helmillä. Hatun silkkihapsut ovat 25 cm pitkät. Hattua on ruvettu käyttämään 1800-luvun alussa. Mustasta silkkilangasta valmistettua hattua pidettiin pyhinä ja erityisesti kirkkoon mennessä. Arkikäytössä oli myös värillisistä villalangoista tehtyjä hattuja. Marjo Vainio näytti kuvia hatuista ja jakoi kaikille hatun tekoa varten kirjalliset ohjeet. Virkkaus pitää olla sopivan tiukkaa ja päällisosasta pitää tulla kupera. Virkkauksen ohessa keskusteltiin vilkkaasti ja kuunneltiin Marjon antamia vinkkejä, jotka helpottaisivat työskentelyä. Ainakin hyvää näköä vaaditaan, jotta suoriutuisi tehtävästä. Hatun koko ja asettelu päähän kirvoittivat keskustelua. Valmiista ja puolivalmiista hatuista otettiin mallia ja niitä soviteltiin päähän. Aikaisemmin naisilla oli pitkä tukka, joka laitettiin sykeröön päälaelle. Näin natsi istui päähän luontevasti. Nykyajan naisen pitää turvautua papiljotteihin tai irtolettiin ja kietoa päähine lyhyiden hiuksien ympärille sykeröksi. Innostuneina ja hartaasti paneuduttiin virkkauksen saloihin. Välillä aikaansaannoksia piti purkaa. On vaikea arvioida, paljonko työtunteja kuluu, ennen kuin tekijä saa asetella kutreilleen kauniin, helmikoristeisen natsin.

Hammasrivireikäompeleinen ja vetopoimutettu pitkä paita

Lounaan jälkeen kouluttaja Minna Koskinen johdatteli meidät paidan ompelutekniikkoihin. Paita on valkoinen, 120 cm pitkä, ja siinä on laskosryhmät olkapäillä, pystykaulus, olkatilkut ja sivukiilat. Hiha on puolipitkä ja hihan suu on vetopoimutettu. Kuvien avulla tutustuttiin yksityiskohtiin. Kirjallisen ohjeen avulla voi tutustua erityövaiheisiin ja ompelutekniikkaan. Pieneen kangastilkkuun opeteltiin hammasrivireikäommelta ja vetopoimutusta. Nyt tarvittiin jo suurennuslasia, kun kangastilkusta piti vetää pois lankoja. Paita tehdään ostokankaasta. Minna oli tuonut tilaisuuteen malliksi valmiiksi ommellun lakanakankaasta tehdyn paidan. Keskustelua herätti paidan kaulus. Pitääkö sen olla pystyssä vai ei? Mikäli haluaa pystykauluksen, sen voi tärkätä. Minnan ohjauksessa saatiin tuntumaa paidan tekoon.

Kahvitauko oli nyt vuorossa, ja keskustelu jatkui koko ajan. Kahvin jälkeen jatkettiin paidan ompelutekniikan opiskelua. Saimme tilaisuuteen myös vieraaksi Helena Heimolan, joka toi tullessaan Johanneksen naisen vanhan savakkopuvun. Johannesjuhlilla Piikkiössä vuonna 1951 tämä puku esiteltiin yleisölle yhdessä äyrämöispuvun kanssa. Valituksi tuli äyrämöispuku ylivoimaisella äänimäärällä. Savakkopuvun on piirtänyt taiteilija Karin Hilden ja sen suunnitteli taiteilija Tyyne Vahter. Pukuun kuuluu valkoinen pitkähihainen pusero, jossa koristelua pääntiessä ja rannekkeissa. Liivi on punainen, takaa kauniisti laskostettu, kiinnitys edestä metallisella soljella. Hame on musta ja raidallinen, esiliina valkoinen, helmassa hapsut. Kokonaisuudessaan tämä savakkopuku on aistikas ja kaunis! Miksihän se ei aikoinaan miellyttänyt äänestäjiä? Hametta oli pidetty rumana. Johannes-Seura saa pitää pukua hallussaan jonkin aikaa ehtiäksemme tutustua siihen lähemmin, koska palauttamisella Helenan mukaan ei ole kiirettä.

Pitkän päivän todettiin olleen kiintoisa ja antoisa. Vielä on jäljellä yksi koulutuspäivä. Toimikunta tiedottaa sen ajankohdasta. Johannesjuhlilla Paimiossa 5.8. yleisölle esitellään uusi Johanneksen naisen savakkopuku. Kansallispukuprojekti loppuu 30.9.2017. Toimikunta kiittää kouluttajia ja kaikkia osallistuneita ja toivoo kiinnostuksen kansallispukuun jatkuvan!

(lisätty 4.3.2017/mh)

 

 

 

Pirjo Ruoho (Johannekselainen 10-2016): 

Kansallispukuhankkeen tiimoilta

 

Syyskuun puolessa välissä kokoontuivat puvun osien valmistajat, asiantuntijat ja Johannes-Seuran edustajat toisen kerran Orimattilassa pukusovituksen merkeissä.

 

Puvun ompelija on Minna Koskinen. Ensimmäisen sovituskerran jälkeen oli liivin sekä silkki- ja sarkaröijyjen sisäpuolelle ommeltu kiinnitysnauha, joka paransi asujen istuvuutta huomattavasti. Nauhan paikka tullaan sovittamaan yksilöllisesti, jokaisen käyttäjän mittojen mukaan. Liivin ja röijyjen etupuolen kiinnitystapoja pohdittiin ja päädyttiin jonkinlaisiin hakasiin. Liivin taakse tulee vyötärölle lenkki, jonka kautta esiliinan nauhat voidaan haluttaessa sitoa. Vaihtoehtona on sitoa esiliina kokonaan liivin alle. Sarkaröijyn materiaali oli nyt alkuperäiskangasta enemmän muistuttavaa, ja se todettiin sopivaksi. Silkkiröijyn materiaalin mallitilkuista valittiin alkuperäisen röijyn vähiten virttynyttä väriä vastaava tummemman ruskea sävy. Röijyt istuivat kantajalleen hyvin eikä esim. käsiä liikuteltaessa havaittu minkäänlaista kiristämistä.

 

Paitaan ei tehty muutoksia. Hihojen kiinnitystavaksi sovittiin neljäreikäinen nappi ja silmu.

Hame oli mustaa teollisesti valmistettua villaa, joka on lopullinen kangasvaihtoehto. Hameen pituus oli juuri sopiva mallille, nilkat näkyivät hameen alta, kuten pitääkin. Vyötärö kantataan esikuvan mukaan villakankaalla ja halkion reunoihin tehdään lenkit, joista hame sidotaan nyörillä.

 

Marjo Vainion virkkaamasta helttuhatusta sovitettiin uutta versiota, joka oli päänympärysmitaltaan paljon pienempi kuin edellinen. Hatun kupua oli pyöristetty esikuvan kaltaiseksi. Tämä ei istunut niin hyvin nykyihmisen päähän, mutta asiantuntija Leena Holstin mielestä pysytään alkuperäisessä koossa. Helttuhattu pitää pukea päälaelle ns. nutturan päälle. Lyhythiuksinen nykynainen käyttää lankalisäkkeitä, papiljotteja tms. Sopivanpaksuisen langan löytämisessäkin on ollut haastetta. Paras vaihtoehto löytyy valkoisena - se on siis värjättävä mustaksi, mikä ei ole vaikea asia.

 

Soja Murto-Hartikainen oli kutonut useita mallitilkkuja hame- ja esiliinakankaiksi. Esiliinaan sopivien kude- ja loimilankojen löytäminen on miltei mahdotonta. Ne lankalaadut ja

-paksuudet, joita Soja oli kokeillut, osoittautuivat erittäin hankaliksi kutoa. Jos ammattilaisen käsissä lanka katkeaa vähintään joka viidennen heiton jälkeen, ei amatööri  selviä kankaasta ikinä. Tarkoitushan on tehdä kaikkien saatavilla oleva pukukokonaisuus, joten kankaat on voitava kutoa harjoittelijan taidoilla kansalais- ja työväenopistoissa tai kotikankurin välineillä. Leena Holst ehdotti pellavaloimen vaihtamista puuvillaloimeen. Tämä ei muuta kankaan ulkonäköä mitenkään merkittävästi, ja ovathan esikuvatkin melkoisen vaihtelevalla käsialalla kudottuja ja ommeltuja. Pääasia on, että saamme puna-valkoraidallisista esiliina- ja hamekankaista helposti kudottavia. Soja tekee vielä mallitilkut kummastakin puuvillaloimeen.

 

Tulevista koulutustapahtumista todettiin, että opettajien ja pukuvalmistuksesta kiinnostuneiden lisäksi olisi hyvä kutsua mukaan myös pukukankaiden myyjiä. Seuraavan koulutuspäivän aiheiksi sovittiin paita ja helttuhattu.

 

 

 

Pirjo Ruoho 3.5.2016:  

Pukkuu tehhää jo! Ensimmäiset koesovitukset Orimattilassa

Kävimme Sirpa Saariston kanssa 29.4.2016 Kansallismuseon keskusvarastolla tapaamassa puvun tekijöitä ja pukuprojektiimme osallistuvia maamme parhaita kansallispukualan ja perinnekäsityötaidon ammattilaisia. Sirpa on ollut tiiviissä yhteydenpidossa puvun tekijöihin ja tiesimme odottaa ensimmäisiä koekappaleita puvusta ja kaavoista. Saavuimme parahiksi paikalle, kun puvun osia sovitettiin Marjo Vainion päälle. Soja Murto oli ollut jo toisenkokoisena mallinukkena. Oikein piti vetää henkeä syvään puvun komeuden edessä. Silmät suurina tuijotimme ja huokailimme.  Mallin päällä oli varsinaiseen pukuun tuleva musta ohut villakangas kiedottuna  hameeksi ja pala punaraitaista esiliinakankaan koemallikertaa roikkui vyötäröllä. Minna Koskinen oli ommellut muut puvun osat koekankaista. Marjolla oli valkoinen paita ja punainen liivi, jonka körtit eli laskokset takana menivät komeasti ja saivat mallin ryhdin ylvääksi. Tähän päälle puettiin lampaanlapahihainen röijy, jonka hihat rypyttyivät kauniisti ja malli kehui röijyn tuntuvan tosi hyvältä ja kädet liikkuivat vaivattomasti joka suuntaan. En olisi ikinä uskonut, että sen näköinen vaate voi olla päällä mukava. Sitten kaiken päällimmäiseksi puettiin valkeasta sarasta tehty pääliröijy, jossa myös on körtit takana, kuten lampaanlaparöijyssäkin.  Mallilla oli siis kolmet körtit päällekkäin takapuolen päällä ja pakko sanoa, että komialta näytti! Oikeasti ei yhtään pahalta. Marjo oli virkannut ensimmäisen koeversion helttuhatusta ja sekin on sellainen päähine, joka ihmeellisesti sopii päähän kuin päähän. Pakko ihmetellen todeta, että kyllä ennen osattiin tehdä käytännöllisiä ja istuvia vaatteita kestävistä kankaista.

Taina Kangas, Leena Holst, Minna Koskinen, Soja Murto, Marjo Vainio ja Marja Liisa Väisänen olivat ennen tuloamme ehtineet käydä läpi kaavojen sopivuutta ja muutoksia ja ties mitä muuta. He olivat verranneet kaavoja ja koepukuja museon alkuperäisvaatteisiin. Mitään ongelmia ei tässä vaiheessa juurikaan ollut ilmennyt. Kaikki oli sujunut oikein hyvin.

Sojalla oli hame- ja esiliinakankaiden kutomisessa enemmän kysymysmerkkejä lankojen suhteen. Oli mielenkiintoista kuunnella huippuosaajien keskustelua , kun ei mitään ymmärtänyt niistä numero- ja kirjainsarjoista, joilla ammattilaiset nimittelivät erilaisia lankoja.  Kyllä sieltä hamekankaan testiraidoista sitten löytyi sopivat vaihtoehdot saatavilla olevista langoista, ettei tarvitse ruveta erikseen värjäämään. Innolla jäämme odottamaan syksyä, jolloin Soja ehtii kutoa oikeat raitakankaat.

Tuntuu niin mukavalta kun on nähnyt puvun raakileen ihan ihmisen päällä ja se näyttää oikialta puvulta. Sitä tehdään jo!

(lisätty 5.5.2016/mh)

 KATSO KUVIA

Hanketoteutus / Koulutus

Pukuperinteitä Karjalasta; Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen

Johannes-Seura ry / Maaseudun kehittämisrahasto / Leader toimintaryhmä Varsin Hyvä ry

 

Pukuhistorian palasista kansallispuvuksi

 

Johannes-Seura ry järjestää pukuhankkeeseen sisältyvän koulutustilaisuuksien sarjan Johanneksen naisen uuden kansallispukumallin kokoamisesta. Koulutuksen aikana tutustutaan asiantuntijaopettajien johdolla kansallispuvun mallipuvun valmistamisprosessiin alkaen kokoamissuunnitelmasta ja päättyen virallistettuun valmiiseen kansallispukuun.

 

Kukin koulutustilaisuus muodostaa oman kokonaisuutensa, jossa käsitellään vaiheittain pukuprosessin etenemistä ja puvun valmistamista sekä teoriassa että käytännössä. Osallistujat saavat tietoa ja osaamista kokonaissuunnitelman laatimisesta, kansallispuvun materiaaleista, kankaiden kudonnasta, puvun ompelurakenteista ja kaavoituksista.

 

Koulutus on osallistujille MAKSUTON.

 

Koulutukset toteutuvat neljänä eri viikonloppuna alkaen 11.6.2016, toinen syksyllä 2016 sekä

kolmas ja neljäs keväällä 2017. Aikataulujen yhteensovittaminen on tuottanut vaikeuksia ja toinen koulutilaisuus siirtynyt alkuvuoteen 2017. (15.12.2016/mh)

 

 

III koulutus- ja aktivointipäivä

 

Aika: Lauantai 20.5.2017

Paikka: Koriston talli, Prännikatu 1 Kaarina (Kaarina-Seuran tiloissa)

 

Aiheina käsinkudotut hame- ja esiliinakankaat, esiliinan solmiamisnauhojen kudonta pirralla sekä ompelun opetusta, mm. silkkikankaan (röijy) käsittely. Ohjaajina Soja Murto-Hartikainen ja Minna Koskinen.

 

Ilmoittautumiset ke 17.5. mennessä ismo.kajander (at) kolumbus.fi tai puh. 040 589 1537 mielellään iltaisin.

Tilaisuus on maksuton, sis. keittolounaan ja kahvitarjoilut. Ilmoitathan mahdollisen erikoisruokavaliosi.

 

Osallistuminen ei edellytä kansallispuvun valmistamista. Voit osallistua, jos aiheet muuten tuntuvat kiinnostavilta. Jos sinulla on nauhapirta ja kudontakäpy(jä), ota ne mukaan, samoin n. kaksi metriä kanttinauhaa. Lankoja kouluttajalta.

 

Ohjelma

klo 10.00 – 10.30 Tulokahvit ja päivän esittely

klo 10.30 – 12.00 Hame- ja esiliinakankaan kudonta ja pirtanauhan tekeminen

                                                kouluttajana Soja Murto-Hartikainen

klo 12.00 – 12.30 Lounastauko

klo 12.30 – 13.45 Soja jatkaa

klo 13.45 – 14.00 Kahvitauko

klo 14.00 – 15.30 Liivin ja silkkiröijyn ompelu, eri materiaalien käsittely

                                                kouluttajana Minna Koskinen

klo 15.30 – 15.45 Tauko

klo 15.45 – 16.30 Minna jatkaa

klo 16.30 – 17.00 Loppukeskustelu ja päivän päätös 

Aikataulu on ohjeellinen, päivän kulku noudattaa osallistujien kiinnostusta ja etenemistä kouluttajien kanssa.

.

TERVETULOA!

(1.4.2017/mh, päivitetty 3.5.2017/mh ja 6.5./mh)

 

 

 

II koulutustilaisuus

 

Aika: Lauantai 4.2.2017 klo 10-17

Koulutuspaikka: Läänin Kuljetuksen tiloissa Rieskalähteentie 85, Turku

Ilmoittautumiset viimeistään 13.1.2017, P. 040 589 1537 / Hannele Kajander tai 02 4795 118 / Johannes-Seuran toimisto (huom. aukioloajat). Ilmoittautua voi myös sähköpostilla: ismo.kajander@kolumbus.fi, johannesseura@elisanet.fi.

Tilaisuus on MAKSUTON, sisältää keittolounaan ja kahvit (ilmoita erityisruokavalio).

 

Aiheina ovat

- helttuhatun virkkaaminen, kouluttajana Marjo Vainio

- Johanneksen naisen paita, kouluttaja Minna Koskinen

 

Kokeneimmilla mahdollisuus aloittaa helttuhatun teko aidolla silkkilangalla (ilmoita tarve), muut harjoittelevat esim. puuvillalangalla. Koulutuspaikasta, harjoitusmateriaaleista yms. lisätietoa ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Muista myös Facebook-ryhmämme Pukuperinteitä Karjalasta - Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen! (15.12.2016/mh; paikka tarkennettu 26.1.2017))

 

 

I koulutustilaisuus

 

Lauantai 11.6.2016 klo 12.00 – 16.00

Koulutuspaikkana Paimion AsemaSeurakunnan tilat, Vistantie 10, Paimio

Ilmoittautumiset viimeistään ma 6.6. puh. 040 5891 537/Hannele Kajander tai 050 5020 137/Sirpa Saaristo, email: johannesseura@elisanet.fi.

 

Ennen koulutuksen alkua, klo 11.00 – 11.45, on mahdollisuus oppaan johdolla tutustua Käsityömuseo Miilaan, Kirjakuja 2, Paimio (www.käsityömuseomiila.fi)

Miilasta on noin 10 minuutin kävelymatka koulutustiloihin.

 

Koulutuspäivän ohjelma

 

klo 12.00 – 12.30 Tilaisuuden avaus ja koulutuskokonaisuuden esittely osana pukuhanketta; kahvitarjoilu

klo 12.30 – 14.00 Miten ja mistä pukuhistoriallista tietoa kerätään? Tutkija Leena Holst

klo 14.00 – 14.30 Tauko (omakustanteinen virvoketarjoilu)

klo 14.45 – 16.15 Miten kansanpuvusta syntyy kansallispuku, nimeäminen eli virallistamisprosessi. Kansallispukukonsultti Taina Kangas

klo 16.15 – 16.00 Tilaisuuden yhteenveto ja seuraavat koulutukset

(lisätty 2.6.2016/mh)

 

---

  Hankkeeseen sisältyy käsityö- ja pukuhistorian kursseja, jotka ovat osallistujille maksuttomia.

 • Ensimmäinen koulutustilaisuus 11.6.2016 (lauantai)

  Perehdytään pukuhistorian keruuseen, kansallispuvun kokonaissuunnitelman laatimiseen sekä kansallispuvun tarkistusprosessiin. Asiantuntijoina ovat Kansallismuseon tutkija Leena Holst ja kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen Kansallispukukeskuksesta.

  Koulutus tapahtuu Paimion AsemaSeurakunnan tiloissa, Vistantie 10, Paimio. Tiedustelut ja ennakkoilmoittautuminen puh. 02 4795 118 tai 050 5020 137, email: johannesseura@elisanet.fi.

  Tervetuloa!

  Huom! Ennen koulutustilaisuutta (klo 11- n. 11.45) mahdollisuus tutustua oppaan johdolla Käsityömuseo Miilaan (Kirjakuja 2, Paimio).

   (lisätty 5.5.2016/mh)
 • Palaa alkuun


Pirjo Ruoho:

Kansallispuvun tarkistusprosessi

Prosessin tarkoitus on tehdä puku näkyväksi ja tunnetuksi.

Sille etsitään vahvistettu muoto, jossa pukua aletaan valmistaa ja käyttää.

Puvulle etsitään hankintapaikka: paikka, josta kaikki puvun hankinnasta kiinnostuneet saavat neuvoja sekä tietoja materiaalien ja kankaiden hankinnasta ja valmistuksesta, puvun käytöstä ja hoidosta sekä voivat ostaa kirjalliset ohjeet ja kaavat ja materiaalit tai valmiit puvut.

Kansallispuvun tarkistustyö sisältää pukukokonaisuuden määrittelemisen, kaavojen teon, ohjeiden laatimisen ja kahden mallipuvun valmistamisen. Työ tehdään yhteistyössä Suomen kansallispukukeskuksen konsultin kanssa.

Ensin kartoitetaan puvun museaalinen aineisto. Puvun historiallinen tausta selvitetään kirjallista ja kuvallista aineistoa käyttäen. Vaatekappaleiden esikuvat etsitään museoiden ja yksityisten kokoelmista. Puku pyritään saamaan vastaamaan alkuperäistä kansan juhlapukeutumista Johanneksen alueella 1800-luvulla.

 

Kansallispukuraati hyväksyy puvun kokonaissuunnitelman ja nimeää puvulle asiantuntijan. Esikuvien nimeämisen jälkeen niiden materiaalitiedot, ompelurakenteet ja kaavoitus tutkitaan ja tallennetaan tarkasti. Tämän jälkeen mallipuku valmistetaan mahdollisimman tarkasti samanlaiseksi uusinnoksi. Puvusta laaditaan valmistusohjeet ja kaavat ja puvun yleisilme ryhdistyy ja kaunistuu, kun mittasuhteet ovat oikeanlaiset. Alkuperäistä vastaavat materiaalit mahdollistavat oikeanlaisten työtapojen käytön ja etenkin rekkojen kirjonnat saavat upean täyteläisen, haasteellisen ja taidokkaan toteutuksen. Tämä työ tehdään Kansallispukukeskuksen ohjauksessa ja Kansallispukuraadin valvonnassa. Kansallispukuraati hyväksyy valmiin mallipuvun, jonka jälkeen Johannes-seuran tehtävä on julkistaa uusi puku ja saattaa puku tuotantoon, eli etsiä sille kotipaikka. Paikka, josta Johanneksen kansallispuvusta kiinnostuneet saavat kaipaamansa tiedon.

Kansallispuku liittää kantajansa esi-isien ketjuun arvokkaalla tavalla.

 

Suomen kansallispukukeskus: Kansallispuvun tarkistusprosessi pääpiirteetissään

1. Tilaajayhteisöltä kirjallinen pyyntö puvun tarkistamisesta perusteluineen Suomen kansallispukukeskukselle

2. Museaalisen aineiston kartoitus, jota voitaisiin käyttää puvun pohjana

- hoitaa Kansallispukukeskuksen konsultti yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa

- tilaajayhteisö sitoutuu vastaamaan ulkopuolisen asiantuntijan kustannuksista

3. Kansallispukuraati hyväksyy kokouksessaan puvun kokonaissuunnitelman ja nimeää puvulle asiantuntijan

4. Laaditaan toimeksiantosopimus, johon kirjataan mm. sopijaosapuolet ja puvun asiantuntija ja käytännön työtä ohjaava henkilö. Tilaajayhteisö sitoutuu vastaamaan puvun tarkistustyöstä aiheutuvat kulut, jotka kattavat Suomen kansallispukukeskuksen pukukokoelmaan luovutettavan kokonaissuunnitelman mukaisen mallipuvun, siihen liittyvät valmistusohjeet ja kaavat sekä itselle jäävän mallipuvun kustannukset. Tilaajayhteisö hoitaa puvun julkistamisen jälkeen jatkohoidon eli etsii tahon, joka välittää puvun materiaaleja, työohjeita ja kaavoja sekä mahdollisesti valmiita pukuja.

5. Käytännön työn tekeminen, eli puvun toteuttaminen valmistusohjeineen ja kaavoineen Kansallispukukeskuksen ohjauksessa ja Kansallispukuraadin valvonnassa.

6. Valmiin mallipuvun esittely ja hyväksyminen Kansallispukuraadin kokouksessa.

7. Mallipuvun julkistaminen.

8. Puvun tuotantoon saattaminen.

(lisätty 5.5.2016/mh)


Pukuhankkeen taustaa

  Marjatta Haltia: 

  PUKUPERINTEITÄ KARJALASTA;

  Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen

  Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hankenro 17106

   

  Paljon on tapahtunut yli kuudessakymmenessä vuodessa. Kansallismuseon kokoelmiin on kertynyt useita vaatekappaleita Johanneksesta ja Viipurin pitäjästä. Ne eivät olleet tiedossa vielä 1950-luvulla, kun Johanneksen ensimmäisiä kansallispukuja suunniteltiin. Naisen pukumme, jota voidaan kutsua mukaelluksi äyrämöispuvuksi, on nykyisellään hankalasti saatavissa. Se ei ole minkään kansallispukuvalmistajan tuotanto-ohjelmassa, joten puvun haluava joutuu tekemään sen itse, teettämään käsityön harrastajalla tai ostamaan käytetyn puvun.

   

  Johannes-Seura ry. haluaa tuoda esille entisen kotipitäjämme pukukulttuuria valmistuttamalla Kansallismuseossa nyt olevien esikuvien mukaan kootun savakkotyyppisen pukukokonaisuuden vanhan äyrämöispukumme rinnalle. Viipurin ympäristössä länsisuomalainen savakkovaatetus yleistyi jo 1700-luvun lopussa syrjäyttäen vähitellen äyrämöistyyppisen pukeutumisen. Johannes erotettiin Viipurin pitäjästä 1859, joten savakkopuku on perustellusti oikea vaihtoehto johannekselaiselle kansallispuvulle. Äyrämöispukua ei mitenkään väheksytä eikä hylätä, se säilyy hyväksyttynä Johanneksen kansallispukuna. Haluamme kuitenkin varmistaa, että jälkipolvillamme on mahdollisuus hankkia juuristaan muistuttava juhlapuku. Tämä on mahdollista, jos kansallispuku on virallistettu. Silloin saatavilla ovat yksityiskohtaiset valmistusohjeet, sovitetut kaavasarjat ja Kansallispukukeskuksen apu mahdollisesti ilmenevien ongelmien ratkaisemiseen. Valmistusohjeet ja kaavat varmistavat puvun oikeaoppisen valmistamisen vuosikymmentenkin päästä.

   

  Kansallispuvun virallistaminen tapahtuu tietyn prosessin mukaan, sitä valvoo Kansallispukukeskus, ja lopullisen hyväksynnän tekee Kansallispukuraati. Hanke on vaativa myös taloudellisesti. EU:n hanketuella ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmän, Varsin Hyvä ry:n kautta saimme rahoitusta pukuhankkeellemme. Virallistamiseen vaadittavien kahden mallipuvun valmistamisen lisäksi hankkeesta tuli EU:n kehittämishanke, johon sisältyy koulutusta vanhan pukuperinteen ja valmistus-tekniikoiden säilyttämisestä ja kansallispuvun valmistamisesta.

   

  Pukutyöryhmään kuuluvat maan parhaat asiantuntijat ja kansallispukujen valmistajat: työtä koordinoi kansallispukukonsultti Taina Kangas Kansallispukukeskuksesta. Taina Kangas laatii myös kaavat, kansanpukujen ja kansallispukujen asiantuntemusta edustaa Suomen kansallispukuneuvoston ent. tutkija Leena Holst, ompelutyön tekee vaatetusartenomi AMK Minna Koskinen, mentorina Marjo Vainio Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry:stä. Pukuihin teollisten kankaiden lisäksi tarvittavat kankaat kutoo tekstiili- ja vaatetusalan artesaani, kansallispukuihin erikoistunut Soja Murto-Hartikainen. Johannes-Seuran puolelta hanketta koordinoi Sirpa Saaristo yhdessä kuusijäsenisen Kansallispukutyöryhmän kanssa.

   

  Johanneksen naisen kansallispukukonaisuus

  Johanneksen naisen ja miehen kansallispukujen kokoamissuunnitelman on laatinut tutkija Leena Holst. Pukuperinteitä Karjalasta; Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen –hankkeessa tehtävän puvun osiksi on suunnitelmasta valittu alla kuvatut vaatekappaleet. Niiden esikuvat ovat Suomen kansallismuseon kokoelmissa.

   

  Paita

  Valkeaa palttinaa, ostokangas

  Hame 1

  Valkopohjainen, puna-musta pystyraidoitus, puolivillainen, käsinkudottu kangas

  Hame 2.

  Mustaa kamlottia (ohutta villakangasta), ostokangas

  Liivi

  Punaista kamlottia (ohutta villakangasta), ostokangas

  Esiliina 1.

  Puna-valkoinen, puuvilla-pellavaa, käsinkudottu kangas

  Esiliina 2.

  Valkeaa palttinaa, ostokangas, kuten paitakangas

  Sarkaröijy

  Valkeaa sarkaa, ostokangas

  Silkkiröijy

  Ruskea tafti-silkki, lampaanlapahihat, ostokangas

  Päähine

  Helttuhattu, virkattu silkkilangasta, aikuisen naisen päähine

  Punaiset nauhat, tytön päähine

  Kaulavaate

  Valkea palttinahuivi, painokankainen tai silkkinen

  Jalkaverhot

  Sukat valkoiset, punaiset tai mustat, sileää neuletta

  Jalkineet mustat, nahkaiset avokkaat tai nauhakengät

   

  Pukutyöryhmä ja Johannes-Seuran edustajia on tähän mennessä (27.7.2016) käynyt neljä kertaa Kansallismuseon pukuvarastolla Orimattilassa dokumentoimassa museoon tallennettuja vaatekappaleita. Huhtikuussa 2016 sovitettiin harjoituskankaista tehtyä kokonaisuutta kahdelle henkilölle. Kaavat todettiin istuviksi eikä mainittavia ongelmia ilmennyt. (Harjoituskankaita käytetään sovituspukujen tekemiseen, jotta ei tarvitse ”haaskata” varsinaisia mallipukuihin käytettäviä kankaita.)

   

  Hanke jatkuu hame- ja esiliinakankaiden kutomisella, helttuhatun muokkaamisella ja yksityiskohtien tarkistamisella. Sitten alkaa pukujen valmistus ”oikeista” kankaista. Aikataulun mukaan Johanneksen naisen kansallispuku esitellään kansallispukuraadin hyväksyttäväksi kesällä 2017. Puvun julkistamisen jälkeen, loppukesällä 2017, pukua voi ruveta tekemään itselleen. Johannes-Seuran tehtävänä on hankkia tuotantopaikka, josta voi ostaa puvun materiaaleja, valmistusohjeita tai vaikka valmiin puvun.

   

  Pukuhankkeeseen liittyvää koulutusta on suunniteltu pidettäväksi neljä kertaa. Ensimmäinen tilaisuus oli Paimiossa kesäkuussa 2016, aiheina Miten ja mistä pukuhistoriallista tietoa kerätään? (Leena Holst) ja Miten kansanpuvusta syntyy kansallispuku, nimeäminen eli virallistamisprosessi (Taina Kangas). Seuraava koulutustilaisuus on syksyllä 2016 ja loput kaksi keväällä 2017. Näissä tilaisuuksissa perehdytään puvun eri osien valmistamiseen.

   

  Lisätietoa hankkeesta ja tulevista koulutuksista saa pitäjälehti Johannekselaisesta ja Johannes-Seuran kotisivuilta www.johannesseura.fi/hankesivut. Hanketta varten on myös perustettu Facebook-ryhmä Pukuperinteitä Karjalasta – Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen: https://www.facebook.com/groups/1617127641944593/?ref=bookmarks.

  (lisätty 6.8.2016/mh)

   

  Työn alla
 • Työn alla


Kuvia:

Uusia kuvia hankkeen Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/groups/1617127641944593/?ref=bookmarks

 


LINKIT:

Leader Varsin Hyvä – Kaarina ym.: www.varsinhyva.fi

Suomen Kansallispukukeskus: www.craftmuseum.fi/kansallispukukeskus

(Facebook-ryhmä) Pukuperinteitä Karjalasta – Johanneksen naisen kansallispuvun valmistaminen: https://www.facebook.com/groups/1617127641944593/?ref=bookmarks

T:mi Soja Murto: http://www.kansallispuku.com

Palaa alkuun